Kepentingan Air

942740_10151440766891903_1092136050_n

Air digunakan dalam kehidupan kita untuk minum,memasak, mencuci dan macam-macam lagi. Air juga menghindarkan kita dari proses dehidrasi (dehydration) dalam tubuh badan. Lebih mudah difahami, kita gunakan air untuk terus hidup dan tanpa air, tubuh kita tidak dapat berfungsi dengan baik ataupun kita akan mati. Jadi gunakan air yang bersih dan berkualiti adalah yang terbaik untuk kita hidup dengan lebih sihat.

  • Air bergerak sebagai pelincir dalam tubuh badan.

Seperti minyak enjin kenderaan yang digunakan untuk melancarkan lagi pergerakan kenderaan, air juga seperti itu. Air memudahkan pergerakan tubuh dan tulang kita. Tanpa air yang mencukupi, kita mudah kena sakit-sakit badan dan lenguh-lenguh tulang.

  •  Air membantu menjaga suhu badan.

Kepanasan suhu di dalam badan adalah tidak menentu. Dengan air, ia dapat menyerap kepanasan suhu badan dan mengeluarkannya dengan peluh dan air kencing untuk menjadikan suhu badan kepada suhu yang normal.

  •  Air membersihkan tubuh badan dari toxin.

Kekotoran dalam badan kita terjadi setiap kali kita makan dan minum. Untuk membersihkan dalam badan kita, kita perlu minum air yang bersih supaya dapat mencuci segala toxin dan mengeluarkannya dalam bentuk peluh dan membuang air.

  •  Air membawa nutrisi-nutrisi ke dalam tubuh badan.

Nutrisi dari makanan yang kita makan bergerak ke seluruh badan dengan air. Air membawa nutrisi-nutrisi ini kepada sel-sel dan organ didalam tubuh badan. Air adalah sumber utama yang dapat menghindarkan kita dari penyakit-penyakit.


Baca topik selanjutnya :

 

Menu utama :